Terug

Burgemeester

Iets langer dan een jaar geleden toonde de corona-uitbraak in het Parkhuis aan hoe verschrikkelijk en beangstigend het coronavirus kan zijn. Ik bracht tijdens Koningsdag 2020 een bezoek aan het Parkhuis en sprak ik met een aantal bewoners achter het glas. Toen was er nog niets aan de hand. Een paar dagen later was er die grote uitbraak die lang aanhield. Vele zieken en tientallen bewoners overleden. Het waren zwarte dagen voor onze stad. Iedere Dordtenaar leefde mee met de bewoners, hun familie en de medewerkers. Het is juist op zo’n moment belangrijk dat de lijnen tussen het gemeentebestuur en de veiligheidsregio en het Parkhuis kort zijn. In het hele land waren de besmettingscijfers aan het dalen. Maar het virus greep in het Parkhuis verraderlijk, gevaarlijk en enorm rap om zich heen en er moest snel gehandeld worden. De uitbraak was landelijk nieuws en ik heb daar ook met het kabinet over gesproken. Daar is zeer geschrokken en meelevend gereageerd. Minister De Jonge bracht later een bezoek.

Met hulp van de brandweer zijn bewoners verhuisd en met hulp van defensie kon het personeel wat op adem komen. Want dat was wel nodig. Niet alleen vanwege de enorme werk- en emotionele druk op het werk, maar sommige medewerkers werden ook op straat aangesproken, omdat ze in het Parkhuis werken. Te bizar voor woorden.

Het moment dat het Parkhuis coronavrij werd verklaard herinner ik mij nog goed. Dat was een enorme opluchting.

Van het ene op het andere moment was ik crisismanager in coronatijd. Ik was echt liever met andere zaken bezig geweest en voel mij soms iets te veel de sheriff. Het burgemeesterschap is normaal gesproken een mooie afwisselende baan. Als je ergens komt is het feest. Een echtpaar dat 65 jaar is getrouwd, iemand wordt 100 jaar. Soms zijn er verdrietige gebeurtenissen waar je een burgervader kunt zijn voor iemand. En er is natuurlijk ook een veiligheidsaspect. Deze had de afgelopen 1,5 jaar wel een hele prominente rol in mijn werk.

Als voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ben ik de afgelopen periode druk bezig geweest om Dordrecht en de regio zo goed mogelijk uit deze enorme crisis te halen. Daar zijn veel partijen bij betrokken. Ook op landelijk niveau.

Het is van groot belang de partijen bij elkaar te brengen en de lijnen zo kort mogelijk te houden. Ik ben enorm trots op iedereen die een rol heeft gespeeld tijdens de corona-uitbraak. Dat moet enorm heftig zijn geweest. Ik heb veel waardering voor de manier waarmee alle medewerkers van het Parkhuis hier mee zijn omgegaan.

Het klinkt gek, maar deze crisis brengt ook mensen en organisaties nog dichter bij elkaar. Natuurlijk staan we op scherp en hebben we meer adrenaline door ons bloed stromen, want er moet vaak snel geschakeld worden. En dan zie je maar weer dat goede contacten goud waard zijn. Het Parkhuis is een bijzonder verpleeghuis met bijzondere bewoners. Dat hebben de medewerkers goed duidelijk gemaakt. Het Parkhuis heeft tijdens deze crisis geleerd dat menselijk contact essentieel is voor de bewoners. Dat kan niet worden weggenomen en het streven is dat dat ook nooit maar dan ook nooit meer gaat gebeuren. Daar zal ik altijd aan blijven denken.

Wouter Kolff, Burgemeester Dordrecht