Terug

Exertisecentrum gerontopsychiatrie voor de regio

Net als voor Korsakov, doorloopt het Parkhuis voor gerontopsychiatrie het traject om landelijke erkenning te verkrijgen als regionaal expertisecentrum (REC).

Marianne Bartelse, zorgmanager van de Eik, de afdeling binnen het Parkhuis waar zorg geboden wordt aan bewoners met gerontopsychiatrische problematiek: “Het traject is niet één op één hetzelfde als voor Korsakov. Bij Korsakov was er al een landelijk Kenniscentrum. Voor gerontopsychiatrie is pas in november 2021 de vereniging voor gerontopsychiatrie opgericht. Het Parkhuis is hier met 9 andere organisaties lid van. Samen schrijven we het landelijke zorgprogramma. Dezekwetsbare doelgroep – waarbij sprake is van een opeenstapeling van problemen – verdient hoogwaardige verpleeghuiszorg, die we verder kunnen ontwikkelen samen met onze collega zorgaanbieders binnen het netwerk van de vereniging gerontopsychiatrie.”

Eigen locatie  
“Onze bewoners zijn kwetsbare mensen met psychiatrische problemen en een opeenstapeling van ouderdomsproblematiek. Dat wil niet zeggen dat het alleen om ‘oude’ mensen gaat, maar vaak zijn zij wel ouder dan 55 jaar. Zij hebben een stabiel ziektebeeld en daarnaast cognitieve of lichamelijke problemen, bijvoorbeeld door langdurig medicijngebruik of zoveel psychoses dat het brein echt beschadigd is. Hierdoor zijn zij niet meer in staat om zelfstandig of in een begeleide woonvorm te wonen.

In vergelijking met bewoners met dementie hebben zij een vrij grote mate van onafhankelijkheid en wonen vrijwillig bij ons. Daarom is het fijn dat we in 2022 naar Dubbelsteyn verhuizen en onze eigen locatie hebben.”

Kwaliteit

“De stap naar het expertisecentrum maakt voor mij het werk leuker. Vooral omdat we met het REC (nog) meer kwaliteit kunnen bieden. Daarmee bedoel ik goede zorg en behandeling en kwaliteit van leven voor de bewoners, met voldoende eigen regie.

Binnen het team bestaat kwaliteit uit samenwerking: weten dat je op elkaar kunt rekenen voor de continuïteit van goede zorg. Iedereen binnen het team spreekt dezelfde taal. Van huishouding tot arts: iedereen weet waar we voor staan en heeft kennis van bewoners met psychiatrische ziektebeelden. Er wonen hier bewoners met ernstige depressies, schizofrenie of angststoornissen. Dat maakt de zorg complex. Iedere bewoner heeft een eigen benaderingswijze. Soms moet je mensen op een directieve manier aanzetten om te doen wat zij zélf hebben aangegeven dat goed voor hen is.”  

Dagbeleving
“Het dagprogramma wordt aangepast op wat de individuele bewoner nodig heeft. Het team is volop in ontwikkeling om in plaats van activiteiten aan te bieden, juist activiteiten te creëren die passen bij de wensen en behoeften van de bewoners. Dat vraagt om een andere manier van denken. Hiervoor worden scholing en workshops ingezet en kijken we naar het competentieprofiel van medewerkers en de functiemix van het team.”

Kennis ontwikkelen en delen  
“Het hele team volgt de scholing Gespecialiseerd Verzorgende Gerontopsychiatrie (GVGP). We werken met een vaste kerngroep van een arts, psycholoog, verpleegkundig specialist GGZ en zorgcoördinator, waarmee we casussen bespreken. Daarna worden met de verpleegkundig specialist en verpleegkundige intervisies of scholingen voor het team georganiseerd. De verpleegkundig specialist GGZ werkt regelmatig samen met een (externe) psychiater.”

Veel werk
“De weg naar de landelijke erkenning vergt veel werk. Naast het opzetten van een leerlijn, het vastleggen van ons eigen zorgprogramma moeten we aan nog een heel aantal eisen voldoen. Maar met elkaar gaan we deze erkenning in de wacht slepen.”