Terug

“We hebben een hechtere band met bewoners en collega’s”

De voorbereidingen om op alle afdelingen van het Parkhuis te gaan werken volgens de principes van Kleinschalig wonen en werken zijn in volle gang. In februari 2020 begon de aanloop hiernaartoe op de Esdoorn en Meidoorn. Alie Kuijper en Karin Verbeek, medewerkers Huishoudelijke zaken op de Esdoorn/Meidoorn, zijn vanaf het begin betrokken bij de omslag naar Kleinschalig Wonen en werken. Zij willen graag hun ervaringen met ons delen.

Alie en Karin: “In het begin zagen we er tegenop, het was spannend omdat je niet wist wat je kon verwachten. Maar Jan Schilt, onze zorgmanager, heeft ons goed voorbereid en wij zijn er heel blij mee. Voorheen zaten we op een eiland en nu zijn we echt betrokken; we hebben een hechtere band met bewoners en collega’s. We helpen elkaar waar nodig. Maar je hebt wel je eigen taken op de werkvloer die je naar eigen inzicht in kunt vullen, je hebt zelf de regie. Wij ondersteunen onze zorgcollega’s als dat nodig is en zij helpen ons. We zijn er voor elkaar. Wij horen nu echt bij het team, dat is fijn voor ons maar ook voor de bewoners.

Werkdag 
Onze werkdag/ochtend start om 7.00 uur, maar we zijn er rond 6.45 uur om samen met onze collega even koffie te drinken en elkaar bij te praten over wat er zoal in de huisjes is gebeurd. Daarna gaan we ieder naar ons eigen huisje en helpen we mee met tafels dekken of beginnen met de schoonmaak. Er is dan ook een zorgcollega aanwezig waarmee we al werkende ook afstemmen. 
Het maakt ons werk zoveel leuker! 
Wij hebben de insteek dat als onze familie hier zou wonen, wij het ook zo zouden willen. Dat is wat we voor ogen houden.
Karin: “Ik werk op de Meidoorn, bij de jonge mensen met dementie. Het is zo gezellig om te zien dat ze van hun ontbijt genieten, dat je een knuffel kan geven of dat een bewoner naar me lacht die nooit lacht, dan is mijn dag goed.”
Alie: “In het huisje op de Esdoorn waar ik werk woont Jaap, hij helpt graag mee, dat is heel leuk, maar het werk gaat dan niet zo vlot. Dat maakt niets uit want hij heeft het naar zijn zin en daar gaat het om. Daar doe ik het voor!

Tip
Wij raden onze collega’s aan, die nog niet op deze manier werken, er niet tegenop te zien maar er open in te gaan. Het geeft zoveel meer voldoening en plezier in je werk. Wij werken hier na 20 jaar nog steeds met heel veel plezier!”