Terug

Overgang naar kleinschalig wonen en werken

Kleinschalig wonen en werken past binnen onze visie van hartverwarmende, persoonsgericht zorg. Langzaamaan maken steeds meer afdelingen de stap naar deze nieuwe manier van wonen en werken. Dat vergt gedegen voorbereiding en een nieuwe manier van denken. De projectgroep Kleinschalig wonen en werken vertelt over de stappen die zij in 2021 zetten.

Wat is kleinschalig wonen en werken?
Het leven van de bewoner vindt plaats in zijn eigen studio of appartement. Een geborgen plek, ingericht met de eigen meubels en spullen van thuis. Dat geeft een herkenbaar thuisgevoel en zorgt voor rust. Alle woongroepen hebben een fijne gezamenlijke ruimte, maar de bewoner bepaalt zelf waar hij/zij wil zijn. Wat langer uitslapen? Liever ontbijten op de kamer in plaats van in de gezamenlijke ruimte? Meedoen aan een activiteit of liever zelf een rondje lopen in de binnentuin? Het kan allemaal. De regie ligt bij de bewoner. Onze medewerkers zijn te gast in de woonomgeving van onze bewoners en houden rekening met de individuele wensen en behoeften. Uiteraard afgestemd op het ziektebeeld en in overleg met de familie.

Projectgroep kleinschalig wonen en werken
Bij de overstap naar kleinschalig wonen en werken komt veel kijken. Binnen de projectgroep zijn meerdere werkgroepen die zich verdiepen in de volgende onderwerpen:

  • De werkgroep persoonsgerichte zorg heeft een werkdocument persoonsgerichte zorg opgesteld waarin de thema’s die persoonsgerichte zorg raken aan de orde komen: hoe gaan we om met de bewoner en zijn familie, hoe werken we samen, waar letten we op bij de inrichting van de huiskamer, hoe ziet een dag voor de bewoner eruit, …?
  • De werkgroep HR heeft op basis van ervaringen binnen en buiten het Parkhuis een voorstel gedaan voor de optimale functiemix per huiskamer en heeft berekend wat de financiële consequenties daarvan zijn. En dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijk is!
  • De werkgroep Ondersteunend bedrijf heeft de praktische zaken rondom inrichting, verhuizing/logistiek uitgewerkt. Daar komt meer bij kijken dan je zou denken. Zij hebben onder andere vragen beantwoord als ‘hoe worden de woongroepen bevoorraad, hoe gaat de schoonmaak te werk, hoe worden sleutels beheerd, hoe zien de huurovereenkomsten voor de studio’s en appartementen eruit, …?’
  • De werkgroep routekaart en toolkit heeft een stappenplan voor de zorgmanagers ontwikkeld met de route naar kleinschalig wonen en werken, waarbij verschillende hulpmiddelen worden aangeboden. Bijvoorbeeld voor het samenstellen van de bewonersgroep en de teams en het voorbereiden op de verhuisdag.
  • De werkgroep Scholing heeft een scholingsplan ontwikkeld met 3 leerlijnen (basis, verdiepend en onboarding voor nieuwe medewerkers). Zij werken daar nu de financiële consequenties van uit, waarna een keuze gemaakt wordt over de manier waarop dit wordt georganiseerd.
  • De werkgroep Expertiseteams oriënteert zich op de manier waarop de behandelaren het optimaal kunnen worden ingeschakeld. Er is contact met een andere organisatie om van hun ervaringen te leren.