Terug

Bootreis 2021

Door Corona kon het in 2020 niet door gaan. Ook in 2021 was het tot het laatste moment spannend. De vreugde was dan ook groot toen de jaarlijkse bootreis door kon gaan! Bewegingscoach Carla Leemberg en vrijwilliger Betty Verschoor kijken met veel enthousiasme terug op de feestelijke week.

Het is hét uitje waar bewoners, medewerkers, familie en vrijwilligers ieder jaar naar uit kijken: de jaarlijkse bootreis van het Parkhuis! In oktober 2021 was het na een jaar afwezigheid door corona eindelijk weer zover. Vijf dagen lang samen op pad. Eenmaal afgemeerd in Dordrecht werden de havens van Vreeswijk, Zaandam, Hoorn en Wijk bij Duurstede aangedaan. “Iedereen heeft er zo van genoten!” vertelt Carla enthousiast. Zij en Betty horen bij de vaste groep die zich ieder jaar weer volledig inzet om de reis mogelijk te maken.

Iedereen helpt mee
“Er komt veel bij kijken om alles in goede banen te leiden. We beginnen al maanden van te voren met het bedenken van het programma en de route. En in de week voor vertrek is iedereen er druk mee. Begeleiders pakken de koffers in. De boot wordt bevoorraad. De beddenservice maakt de bedden in de hutten op. Het is een logistieke uitdaging”, licht Carla toe.  

Betty vervolgt: “Vanaf zondagmiddag schepen de eerste mensen in. Dan begint eigenlijk de vakantieweek al. Maandagochtend vroeg varen we uit. Dit jaar gingen er 44 bewoners, 5 familieleden, 18 vrijwilligers en 27 medewerkers mee. Samen maken we er een groot feest van. Het is hard werken, maar we genieten van iedere minuut.” Carla knikt instemmend: “En het mooie is dat aan boord iedereen gelijk is. Iedereen doet mee en er wordt voor elkaar gezorgd. Iemand van de zorg doet ook mee met de bonte avond. En een voedingsassistent helpt meevarende bewoners naar het toilet. We maken geen onderscheid.”

Volop activiteiten en lekker eten

Iedere dag biedt de bootreis een mooie afwisseling van activiteiten en ontspanning. “’s Ochtends na het ontbijt doen we ochtendgymnastiek, gaan we bloemschikken of leggen we een puzzeltje”, vertelt Carla. “’s Middags als we op de nieuwe bestemming aankomen gaan we van boord en verkennen we de omgeving. Bijvoorbeeld door een wandeling. Of lekker een ijsje eten op het terras. Aan het eind van de middag is iedereen weer terug voor een borreltje of advocaatje met slagroom aan boord”. De eigen keukenbrigade – die ook heel de week mee op reis gaan – bereidt dagelijks een feestmaaltijd passend bij het thema. Betty licht toe: “Dit jaar was het thema Nederland. We hebben heerlijk genoten van Hollandse hapjes, stamppotten en prachtige ‘tulpentoetjes’. Ook het avondprogramma was afgestemd op het thema. Voor de bonte avond hadden velen al vooraf bedacht wat ze wilden gaan doen en hiervoor ook de benodigde verkleedkleding voor mee genomen. Prachtig om te zien hoe iedereen zoveel moeite doet.”

Mooie ontmoetingen
De medewerkers en vrijwilligers die meegaan met de bootreis komen van verschillende locaties. “Tijdens de reis leer je elkaar kennen. Heel de dag ben je samen bezig. Je zet samen het ontbijt klaar, oefent met elkaar voor de bonte avond en ruimt aan het eind van de dag samen op. Als de bewoners op bed liggen, drinken we met z’n allen gezellig nog wat. Dat zorgt voor een hechte band.” vertelt Carla. “Ik vind het zo bewonderingswaardig dat er vrijwilligers zijn die ieder jaar weer een week vrij nemen om met ons mee te gaan op de bootreis. Door een jaar afwezigheid door corona besef je nog meer hoe belangrijk en fijn het is om dit te kunnen doen met z’n allen. Die blije gezichten, dat is waar we het allemaal voor doen.”