Blik op de toekomst

Het Parkhuis vernieuwt. Een deel van de bebouwing aan de Haaswijkweg Oost in Dordrecht is in het voorjaar van 2020 gesloopt. Daar bouwen we aan 92 studio’s verdeeld over 10 groepswoningen, 16 tweekamerappartementen, ruimte voor spreekuren en behandelingen, een ontmoetingsruimte en kantoorruimte.

Nieuw facilitair centrum

In 2020 werden er grote stappen gemaakt. Op 8 januari 2020 werd de eerste paal geslagen voor de bouw van het facilitair centrum. In juni 2020 werd het facilitair centrum in gebruik genomen, met op de begane grond een goederenontvangst, een ruimte voor afvalstromen en een aantal kleine bergingen voor terreinonderhoud, schoonmaakmachines en evenementenmaterialen. Op de eerste etage bevindt zich de linnenkamer inclusief de ruimte met wasmachines, de werkplaats van de technische dienst, een kantoor en een algemeen magazijn. Door het facilitair centrum in twee bouwlagen te realiseren, blijft er meer grond over voor de tuin en wordt het aantal transportbewegingen over het carré van Middenhoeve beperkt.

Dubbelsteyn

Doel was te zorgen dat we ‘de sleutel’ van het gebouw Dubbelsteyn op maandag 2 maart in ontvangst konden nemen, zodat de bewoners op 26 maart van het Merwehuis naar Dubbelsteyn konden verhuizen. De oplevering volgens plan, totdat corona en de eerste lock-down roet in het eten gooiden. Nét voor de verhuizing bleek deze niet door te kunnen gaan. Ten tijde van de uitbraak in het Parkhuis in mei/ juni werd Dubbelsteyn als cohortafdeling gebruikt. Pas in september verhuisden de bewoners van het Merwehuis eindelijk naar hun nieuwe studio’s.

Moderne (zorg)technologie

Alle appartementen en studio’s van Dubbelsteyn en straks ook Haaswijk zijn voorzien van moderne zorgtechnologie. Plaatsing van een plafondtillift is mogelijk en er wordt gebruik gemaakt van toegangspasjes, slimme sensoren en zogenaamde leefcirkeltechnologie. Hierdoor worden medewerkers fysiek minder belast, het gevoel van vrijheid van de bewoners vergroot en sluit de zorg beter aan op de behoefte van de individuele bewoner. Voor de verlichting en verwarming van Dubbelsteyn en Haaswijk wordt gebruik gemaakt van duurzame systemen en beide gebouwen zijn gasloos.

Gebouw Haaswijk

In oktober 2020 ging de eerste paal voor Haaswijk de grond in en na vier weken heien kon gestart worden met het storten van de fundering en de aanleg van de riolering. Eind november werd de vorm van het gebouw al zichtbaar en in december werd begonnen met het plaatsen van de wanden. Iedere week kreeg het gebouw meer vorm. In april bereikte de laatste fase van de nieuwbouw het hoogste punt. Naar verwachting wordt het gebouw begin 2022 opgeleverd, waarna gestart wordt met het installeren van de technologie. Daarna kunnen de bewoners de nieuwe studio’s en appartementen in gebruik nemen.

Studio’s van Dubbelsteyn en Haaswijk

Een studio bestaat uit een individuele zit/slaapkamer voorzien van eigen sanitair, keukentje en de mogelijkheid tot het plaatsen van een wasmachine en droger. Van de studio’s plus heeft de zit/slaapkamer een grotere oppervlakte. In de appartementen zijn de woonkamer en slaapkamer aparte ruimtes. De appartementen in Haaswijk zijn ook geschikt voor twee personen. Met de realisatie van deze nieuwbouw kan het Parkhuis ook dienstverlening aanbieden gebaseerd op scheiden van wonen en zorg, bijvoorbeeld een volledig pakket thuis.

Passend bij behoefte van de bewoners

Bij de inrichting van de kleinschalige woonafdelingen wordt rekening gehouden met de belevingswereld van mensen met dementie. Door het gebruik van heldere, contrasterende kleuren ontstaat een sfeervol geheel. De studio’s en appartementen worden neutraal van kleur, zodat de bewoner het naar eigen smaak kan inrichten. Ook komt er een multifunctionele beweegruimte en een nieuwe ontmoetingsruimte voor grotere activiteiten. Vanuit Haaswijk wordt een directe verbinding gemaakt met de bestaande bouw naar de Brasserie. Zo biedt het Parkhuis straks een mooie woonomgeving waarin de cliënten zich prettig voelen. Een woonomgeving die geschikt is voor de toekomst.

Kantoren dichtbij de zorg

Op de tweede etage van Haaswijk komen de kantoren terug. Het is een bewuste keuze de kantoren die zich voorheen in ‘de flat’ bevonden weer hier te huisvesten. Zo voelen ook de medewerkers die niet direct in de zorg werken zich toch betrokken bij de cliënten. Op de begane grond komen het nieuwe opleidingscentrum en een aantal vergaderruimten.