Terug

Buddy project

Mensen met dementie op jonge leeftijd hebben duidelijk andere behoefte dan oudere mensen. De bewoners hebben meer beweging nodig maar ook een zinvolle invulling van de dag is extra belangrijk. Hermien Klunder, zorgmanager, is daarom in 2022 het Buddy Project gestart.

“Bij één van de bewoners, Peter, viel het me op dat hij steeds met zijn koptelefoon op rondjes rond het gebouw liep. Later vertelde hij dat hij zich soms verveelde en best wat meer zou willen betekenen. Omdat hij sterk en actief is en loopdrang heeft, ging ik in gesprek met Reinardt van Greven, Teamleider Logistiek en nu buddy van Peter. Peter liep een keer mee bij logistiek en nu is hij twee dagen in de week bij Logistiek aan het werk als vrijwilliger. Hij voelt zich ontzettend verantwoordelijk: waar de anderen om 8 uur beginnen, wil Peter al om half 8 klaar staan. Hij wil vóór half 9 de broodkarren rondgebracht hebben, zodat de bewoners kunnen ontbijten. Je ziet aan hem dat hij er plezier in heeft. Zijn vrouw vertelde dat deze rol, de extra verantwoordelijkheid, voor hem het wonen compleet maakt.”

“Dit wil ik voor meer bewoners. Daarom ben ik gestart met het buddyproject. Zo helpt bewoner Henk op de woensdagen muziektherapeute en buddy Conny. Hij gaat met haar mee naar Middenhoeve en haalt bewoners op. Het geeft Henk voldoening en voor Conny is de hulp heel fijn! Henk is trouwens ook vast lid van de huiskamerraad, waar we één keer per kwartaal in gesprek gaan met familie en de cliëntenraad. De laatste keer heb ik drie bewoners meegenomen en Henk wist zich zó goed uit te drukken dat we hem gevraagd hebben hier vast in plaats te nemen. Hij vertegenwoordigt nu de bewoners. In gesprek mét en niet óver bewoners, dat stukje respect is zó belangrijk!”